tisdag 29 september 2009


idag har vi gjort brytbröd på hemkunskapen. när man bakar dessa bröd är det viktigt att man läser receptet noga och inte slarvar som några i klassen gjorde. det är bra om man förbreder alla ingredienser och köksredskap för då blir det lättare att hantera alla grejer , och det går snabbare att göra brödet.
vi har räknat ut hur mycket det kostar att göra dessa bröd och det blev 7:50 kr. det är mycket billigare än i affären.




Recept på brytbröd 

50 g jäst


25 g smör, rumsvarmt

5 dl vatten, fingervarmt

1 äggula

2 tsk salt

1,4 l vetemjöl, gärna med högre proteinhalt

Tillagning

Lös jästen i en degbunke och klicka i smöret, äggulan och saltet.

Tillsätt nästan allt mjölet och arbeta degen kraftigt med elvispensdegkrokar eller hushållsmaskin. Låt jäsa i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 20-25 bitar och forma dem till runda bullar.

Lägg bullarna tätt ihop på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Strö över mjöl. Låt jäsa minst 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar