tisdag 9 februari 2010

Semlor

Denna vecka bakar alla elever semlor.


Här kommer ett gott recept:

Klassiska semlor
20 stora semlor

Bullar

50 gram jäst (för söta degar)

175 gram smör

5dl mjölk

2 dl socker

2 tsk stött kardemumma

1 tsk salt

ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning

200 gram mandelmassa

8-9 dl vispgrädde

(3 msk socker)

Gör så här

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 5 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.

Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.

Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.

Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.

Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Lägg lite på varje semla.

Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar